NOVO VIRJE  -   KAPELA BL. A. STEPINCA U BUKEVJU NOVO VIRJE  -   Biciklisti NOVO VIRJE  -   Čamac NOVO VIRJE  -   Izletište ''Drnić'' NOVO VIRJE  -   Zima NOVO VIRJE  -   Hladnoća NOVO VIRJE  -   ''Domačice'' NOVO VIRJE  -   Dječji vrtić Bregunica

           Službene stranice Općine Novo Virje
Obilježena 10. obljetnica KUD-a „Širine“ iz Novoga Virja

Deseta obljetnica KUD-a „Širine“ svečano je obilježena u Novome Virju četvrtom smotrom folklora i zborova pod nazivom „Široke so virovske Širine“ na kojoj je nastupilo dvjesto izvođača. KUD „Širine“, u kojem djeluju zbor, folklorna sekcija i tamburaši, ugostio je KUD „Petar Preradović“ iz Đurđevca, KUD „Molve“, HKUD „Frankopan“ iz Ferdinandovca, KUD „Ždala“ te folklornu skupinu dječjeg vrtića „Bregunica“ iz Novoga Virja koju uvježbavaju Lidija Lukanec i Željka Hrženjak. KUD „Petar Preradović“ izveo je pjesme i plesove Đurđevca i Posavine, iz Molvi je nastupio ženski zbor i folkloraši koji su, kao i preostale skupine, izveli svoje izvorne pjesme i plesove. Bilo je to pravo obilje pjesama, plesova, glazbe i prava raskoš narodnih nošnji i ručnih radova.

Deseta obljetnica KUD-a „Širine“ prigoda je da se malo prisjeti i povijesti. KUD kontinuirano djeluje od 2004. godine. Pokrenuo ga je Stanislav Tišljar. Prvi je predsjednik 2004. godine bio Željko Špoljar, a tajnik Željko Karan. Sljedeći je predsjednik bio treći Željko, Željko Šantić, tajnica je bila Lidija Levačić Mesarov. Nakon Željka, predsjedničku dužnost preuzela je Lidija Lukanec. Višegodišnja je blagajnica bila Sanja Židovec. Svima im iskrena hvala, jer bilo je mnogo organizacijskih obveza koje je trebalo ispuniti da bi stvari funkcionirale.

Tih deset godina djeluje mješoviti zbor, a povremeno su djelovale dramska, folklorna sekcija i tamburaši. Zbor KUD-a „Širine“ okuplja dvadesetak članova, iako je kroz zbor prošlo više pjevača. Njeguje zavičajnu, tradicijsku, klasičnu i sakralnu glazbu. Nastupao je na Županijskim smotrama zborova, na otvorenjima izložbi, predstavljanjima knjiga, izložbama vina. Svake godine sudjeluje u manifestacijama vezanima uz obilježavanje Dana općine, priprema Božićne koncerte i sudjeluje u svim važnijim župnim zbivanjima. Nastupao je u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici, Svetom Ivanu Žabnu, Ivancu, mađarskom Vizvaru, Pitomači, Đurđevcu te na smotrama u okolnim mjestima. Gostovao je u nekoliko emisija Hrvatskoga radija. Vodi ga Sanja Kovačić.

Ove godine u proljeće ponovno se u folklornoj sekciji okupilo dvadeset i pet mladih plesača i tamburaši koji za sada izvode izvorne novovirovske plesove. Vodi ih aktualna predsjednica KUD-a Lidija Levačić Mesarov.

Zanimljivo je da se kulturni život Novoga Virja počeo razvijati uspredno s nastankom mjesta kajem 19. stoljeća. Naime u spomenici škole u Medvedički spominje se da je kulturno društvo u Medvedički djelovalo već 1912. godine, dakle narod je njegovao narodne pjesme, plesove i običaje. Dalje podatci govore da je godine 1924./25.  u Novome Virju osnovano Hrvatsko pjevačko prosvjetno društvo  „Drava“ i da mu je voditelj bio Kazimir Sabol. Godine 1954./55. učitelj Vladimir Jagarinec osnovao je Kulturno prosvjetno društvo „Širine“. Vremenom je rad jenjao, ali se 1977. godine ponovno aktivirala Tamburaško-folklorna sekcija koju je vodio učitelj Vlado Đipalo. Neki od sadašnjih članova KUD-a sudjelovali su u radu te sekcije. Dakle, premda se obilježava 10. obljetnica, moglo bi se govoriti o najmanje o 60. obljetnici KUD-a „Širine“, kad se prvi put pojavljuje taj naziv. Za ono ranije valja se još malo potruditi istražiti. Stoga pozivamo Novovirovce, koji imaju kakve podatke, zapise ili pamćenje ili pak fotografije da se jave u KUD pa da se te povijesne kockice još bolje i preciznije poslože.

Za desetogodišnju vjernost KUD-u, sudjelovanje i pjevanje dodijeljene su zahvalnice: Mirku Barbericu, Marici Đuroci, Katici Ivurin, Katici Jakubin, Katici Kopljarević, Sanji Kovačić, Štefaniji Kuzmić, Lidiji Levačić Mesarov, Željku Šantiću i Miri Šignjar.

Bila je to večer nematerijalnog i materijalnog kulturnog bogatstva i zajedništva u cilju da se podravska i hrvatske tradicija pamti i prenosi na mlade naraštaje.

FOTOGALERIJA

 

2013. godina

1

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

2

3

4

5

6

7

8

9

 

2012. godina

 

KUD ''Širine'' 2012. g.pdf

 

Vrijeme NOVO VIRJE

Brojilo:


©Općina Novo Virje - sva prava pridržana - design by Đinks