Otvaranje vrtića ''Bregunica'' u Novome Virju
dravski1
dravski10
dravski11
dravski2
dravski3
dravski4
dravski5
dravski6
dravski7
dravski8
dravski9

U Novome je Virju u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne i prirodne baštine Novoga Virja „Konak“ održan drugi susret mladih recitatora i glumaca „Pri Dravskomu“. Ovogodišnji je odaziv na susret premašio prvi odličan odaziv te se okupilo  58-oro natjecatelja iz 5 osnovnih škola iz Virja, Molvi, Ferdinandovca, Đurđevca i Kloštra Podravskog i iz 5 njihovih područnih škola. Bogatstvo i raznovrsnost izvedaba i nošnji koje su djeca pokazala potvrđuju da se njeguje zavičajna kajkavština i etno-baština. Od učenika razredne nastave najuspješniji je bio Ilija Ban iz Prugovca, a u predmetnoj nastavi dramska skupina OŠ Ferdinandovac za koju su nastupile Anita Ivandija, Martina Živko, Martina Karan, Petra Turbelija i Valentina Vranić. U revijalnome dijelu susreta mentorica Marija Halaček predstavila je knjigu pjesama mlade Novovirovke Katarine Janči.  Nastupila je srednjoškolka Iva Mađerek, a glazbom ga je obogatio kantautor iz Ferdinandovca Darko Marić koji je uglazbio i izveo Dolenčevu himnu Podravini, pjesmu Moja Podravina.

Susret je u Novome Virju, rodnome mjestu kajkavskog pjesnika i etnografa Miroslava Dolenca Dravskog, pratila mnogobrojna publika, oko 150 posjetitelja koji su ispunili društveni dom u Drenovici jer ovaj put susret, zbog loših vremenskih prilika, nije održan u dvorištu rodne kuće Dravskog kako je bilo zamišljeno. Veliko zanimanje djece, njihovih voditelja i publike za život i djelo Miroslava Dolenca Dravskog, kojeg mnogi kritičari rangiraju kao drugog kajkavskog pjesnika , odmah iza Frana Galovića, potvrđuje da će susret postati tradicionalan.                              

 

U organizaciji susreta pripremom hrane i kolača pomogle su udruge žena iz Medvedičke, Drenovice i Crnca te Općina Novo Virje. Nagrade je najupješnijima uručio općinski načelnik Branko Mesarov.

 

Lidija Levačić Mesarov, prof.